Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ενεργά επιδοτούμενα προγράμματα επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο

Αυτή την περίοδο είναι ανοικτά για υποβολή αιτήσεων τα τοπικά προγράμματα Leader του ΕΣΠΑ, που δίνουν τη δυνατότητα επιδοτήσεων στους ενδιαφερόμενους για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων στην ύπαιθρο.


Ντόπιοι αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην περιφέρεια και να επενδύσουν σε τουρισμό, εστίαση, μεταποίηση και παροχή υπηρεσιών μπορούν να ενταχθούν στο Leader και να λάβουν επιδότηση έως 60%.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι αγρότες που θέλουν να διαφοροποιήσουν τη δουλειά τους και να επεκταθούν σε συμπληρωματικά ή νέα αντικείμενα δραστηριότητας.
Μέσω του προγράμματος Leader επιδοτούνται επιχειρήσεις με τις εξής, μεταξύ άλλων, δραστηριότητες:
Ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μικρά τουριστικά καταλύματα, μέχρι 40 κλινών.
Αγροτουρισμός. Επισκέψιμα αγροκτήματα έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων.
Εστίαση. Παραδοσιακά εστιατόρια, ταβέρνες, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.
Παροχή υπηρεσιών. Από το Leader επιδοτούνται και άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρονται τα κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών και παντοπωλεία.
Τουρισμός της υπαίθρου. Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου που έχουν να κάνουν με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώρους αθλοπαιδιών και χώρους γευσιγνωσίας.
Κατασκευή παραδοσιακών προϊόντων. Αφορά μικρές βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής ειδών, όπως χειροτεχνήματα από μέταλλο ή ξύλο, κεραμικής – υφαντουργίας, αλλά και άλλων ειδών από ξύλο, όπως καρέκλες, έπιπλα και έπιπλα κουζίνας.
Μεταποίηση – συσκευασία γεωργικών προϊόντων. Μονάδες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων. Προτεραιότητα δίνεται σε δημητριακά, κρασί, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα και αυγά.
Επεξεργασία τροφίμων και δασοκομικών υλών. Μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την πρώτη μεταποίηση. Παραδείγματα αποτελούν οι: αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών και η παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου